Entrevista a Mar Sempere

‘Els serveis socials no s’han de veure com una despesa sinó com una inversió de futur’

Durant aquest mandat Mar Sempere (Círculo Montcada), de 30 anys, encapçala les regidories de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió i de Salut Pública. Professora d’infants amb necessitats educatives especials i integradora social, l’edil s’ha fi xat com a objectius principals incrementar qualitativament i quantitativa els ajuts socials; fer un pla de xoc contra la pobresa i també un altre adreçat als col·lectius en risc d’exclusió social.

Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió és la regidoria que més ha crescut pressupostàriament arribant al 2,6 milions d’euros. N’hi haurà prou per cobrir despeses?

El nostre és un govern eminentment social i n’hem augmentat l’assignació respecte el 2015 però no tot el que voldríem perquè tenim una part del pressupost hipotecat pel pagament d’expropiacions i no arribarem a cobrir unes necessitats que van en augment. A més, altres administracions supramunicipals han anat retirant ajuts que els ajuntaments estem assumint (llei de la dependència, beques menjador…). Malgrat tot, els diners que destinem a cobrir serveis socials no s’han de veure com una despesa sinó com una inversió de futur.

Quins criteris se segueixen a l’hora d’atorgar els ajuts?

Hi ha un reglament que es pot consultar al web montcada.cat i que pretén que aquests s’atorguin amb criteris objectius, justos i equitatius.

Quantes famílies de Montcada es troben en situació de pobresa energètica?

Actualment estem ajudant 180 unitats familiars, que sumen al voltant de 600 persones, a pagar subministrament d’aigua, gas i llum.

Hi ha un rumor estès segons el qual es benefi cia els nouvinguts. Això és cert?

És una creença errònia que no respon a la realitat. Precisament arran la crisi molts immigrants han marxat i moltes famílies autòctones han passat a ser usuàries de Serveis Socials. Enguany, el 60% de les beques menjador les han sol·licitat famílies nacionals. I, d’altra banda, cal tenir en compte que el col·lectiu a què es destina més diners –més d’un milió d’euros– és el de la gent gran.

I a on van a parar?

Al Servei d’Assistència Domiciliària (SAD), que és gratuït, a cobrir la teleassistència, el transport adaptat… En general, la gent gran està ben coberta tot i que falten recursos, com ara un centre de dia, però això és competència de

la Generalitat. Seguirem treballant per fer realitat el projecte de la residencia Les Vinyes i farem accions per evitar les situacions de risc de maltractament a la gent gran ja que s’ha detectat un augment en els últims anys. Aquesta és una problemática difícil de detectar perquè es viu en el si de la pròpia família.

Quan es traslladarà el Banc d’Aliments a la plaça Joan Fuster?

Ara s’està fent el projecte tècnic I arquitectònic. La idea és que sigui el més aviat possible perquè volem dignifi car l’espai tant per als usuaris com per als voluntaris.

Aviat farà tres anys que es van obrir els menjadors socials. Es manté el nombre d’usuaris?

Malauradament ha anat creixent i ara estan al límit de la seva capacitat que, en total, és de 75 places, entre les de l’Alzina i el Caliu. A més, cal afegir el menjador dels alumnes de secundària que hem posat en marxa aquest curs. Aquest és un

clar indicatiu de quina és la realitat. Al 2015 a Serveis Socials es van fer 1.000 noves intervencions.

I, amb aquesta xifra, és optimista o més aviat pessimista?

El que sóc, en primer lloc, és realista i, a continuació, optimista perquè crec que s’està fent una bona feina i que estem optimitzant al màxim els recursos. Estem treballant dur perquè el canvi sigui possible.

Quines són les actuacions previstes en polítiques d’inclusió?

Fins ara s’ha estat fent una bona feina per integrar els nouvinguts. Nosaltres volem ampliar el ventall a través del Pla Local d’Inclusió Social (PLIS) que ofereix la Generalitat i que té com a objectiu facilitar ajuts i recursos a tots els col·lectius en risc d’exclusió social: discapacitats, malalts mentals, infants i joves, entre d’altres. El primer que farem és una diagnosi de les necessitats que hi ha per poder actuar a continuació.

Com a responsable de Salut Pública, lluitarà per la reobertura de les urgències nocturnes?

El govern continuarà reivindicant les urgències –i en aquest punt aprofi to per reconèixer la tasca que fa la Favmir– però també el compliment de la resolució 263/9 aprovada pel Parlament al setembre del 2011 en què la Generalitat es comprometia a dotar el CAP del centre dels serveis de Pediatria i Ginecologia. Volem crear la Taula de la Sanitat i convidar el conseller per obrir una via de diàleg amb el govern autonòmic.

I, pel que fa a la tinença responsable d’animals, quina serà la seva política?

Hem eliminat la taxa de registre per facilitar que els animals estiguin censats. També tenim previst crear àrees d’esbarjo tancades per a gossos i promoure la creació d’un refugi per a gats –aprofi tant que al municipi hi ha un col·lectiu de voluntaris molt implicat– i estem treballant accions per evitar les plagues de coloms. Així mateix, actuarem amb contundència contra els propietaris incívics de mascotes aplicant sancions exemplars.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s