Entrevista Sergio Martin

‘Fer que l’administració sigui transparent és la millor manera d’evitar la corrupció’

Sergi Martín (Círculo Montcada) va entrar en política poc abans de les eleccions municipals amb la voluntat de lluitar contra la corrupció. En tan sols uns mesos

ha passat de ser un ciutadà indignat al responsable d’una nova Regidoria, la de Bon Govern i Transparència, des d’on té l’oportunitat de fer realitat allò que reclamava, aconseguir que no hi hagi marge per a les males praxis a l’administració. Martín també encapçala la Regidoria de Medi Ambient.

Quins són els objectius de Bon Govern i Transparència?

Aconseguir que l’administració sigui oberta i transparent. És la millor manera d’evitar la corrupció.

I això com s’articula?

Hem defi nit tres àmbits d’actuació. El primer, crear el portal de la transparència

on posarem a disposició de la ciutadania tota la información municipal d’interès públic, sempre des del respecte a la Llei de Protecció de Dades (OLPD). En segon lloc, hi haurà punts telemàtics perquè els veïns puguin demanar aquella informació que no estigui al portal sense necessitat de motivar el per què. Finalment, dotarem els treballadors de l’administració dels codis ètics necessaris perquè puguin desenvolupar la seva feina de la manera més correcta.

Quan es començarà a aplicar tot plegat?

A partir de l’1 de gener entra en vigor la llei catalana de Transparència, d’accés a la informació pública i de bon govern, així que hem de tenir a punt el portal en breu. És tot un repte però em motiva molt, perquè això és el que em va moure

a entrar en política.

Com a responsable de Medi Ambient també té força objectius a complir. Un és el tancament de la cimentera.

Aquest és un dels punts coincidents als programes dels tres grups que estem en el govern (ICV-EUiA-E, ERC i Círculo). Proposem el tancament o trasllat de Lafarge perquè entenem que no és una activitat compatible amb la qualitat de vida que volem per als nostres veïns.

I entén el malestar que això provoca entre els treballadors?

Per suposat. És totalment legítim i comprensible que ells defensin els seus llocs de feina, però nosaltres defensem, per sobre de tot, la salut de la població. No podem tenir una planta com aquesta a 100 metres del nucli urbà.

No és una qüestió, però, en què hi hagi unanimitat política. En la moció promoguda per la Plataforma Antiincineració a l’últim Ple tota l’oposició, excepte la CUP, hi va votar en contra.

És cert, lamentablement hi ha grups que prefereixen posar-se al costat de l’empresa i de la industria cimentera. Ells sabran el per què del seu posicionament.

D’entrada, no donen crèdit als estudis contraris a la incineració.

Òbviament cadascú defensa els seus informes, per això caldria que es fessin estudis independents. És evident que hi ha molt desconeixement sobre els efectes reals de les emissions que surten de les cimenteres que inicineren.

Tancar la planta, però, no és en mans de l’Ajuntament.

Nosaltres només tenim competències en matèria d’olors, sorolls i vibracions i el que farem és vetllar pel compliment estricte de la normativa. D’acord amb l’estudi sonomètric de la Diputació, en què es demostra que la fàbrica supera els nivells de soroll, vam demanarne el tancament per sis mesos, que la Generalitat ha denegat, i hem iniciat el corresponent expedient sancionador. No ens queda una

altra que seguir insistint.

Enfront la incineració, per quina via aposta el govern?

Per la del Residu 0: reduir, reciclar i reutilitzar. Hem d’anar necessàriament cap a aquest canvi de paradigma. Farem campanyes de conscienciació i treballarem conjuntament amb els municipis de Cerdanyola i Ripollet per afrontar les problemàtiques mediambientals comunes que ens afecten.

Un altre maldecap són els abocaments il·legals, sobretot als espais naturals.

És una vergonya! No entenc com la gent no s’adona del mal que fa. És una problemàtica complicada que volem abordar des de tres fronts: la conscienciació, endreçant el territori perquè la gent accedeixi i cuidi aquests espais i la via sancionadora, pujant al màxim les multes per aquestes accions.

Precisament per protegir Mas Duran, el govern no vol que s’hi faci el Rocío.

No tenim res en contra de la festa, però sí de la pressió a què se sotmet l’espai i de les molèsties que han de suportar els veïns. A més, hi ha una part del solar que és inundable i també s’han estat ocupant terrenys que no són de l’Incasòl.

Els veïns estan contents amb la decisió, però ara preocupats per la propera construcció d’un gratacels davant del parc de la Llacuna.

El projecte té llicència des del 2006 i per desgràcia, legalment, no podem fer res. Ja hem parlat amb la propietat al respecte però està decidida a tirar-lo endavant.

Creu que la ciutadania aprecia els espais naturals del municipi?

Penso que molta gent no n’és conscient i hi viu d’esquenes. Un dels nostres objectius és aprofi tar el potencial que tenim i donar-lo a conèixer, perquè tothom en pugui gaudir.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s