Entrevista Ana Ballesta

‘El que més m’agrada com a regidora és poder ajudar i estar al servei de la gent’

En tan sols quatre mesos la vida d’Ana Ballesta ha donat un gir de 180 graus. La candidatura que encapçalava, Círculo Montcada, va obtenir tres regidors a les municipals i, sense experiència política prèvia, ara és un dels 10 membres del govern i presideix l’Àrea Social.

La seva entrada al consistori han estat meteòrica. Personalment, com ho ha viscut?

Han estat tres mesos positius i, alhora, molt intensos. D’entrada m’imaginava que hi hauria moltes situacions complicades per resoldre, encara que no tantes com les que ens hem trobat.

També és cert que des de fora es veuen les coses d’una manera diferent a quan hi ets a dins.

Això és veritat perquè, un cop a dins, prens realment consciencia de tot el que fa l’administració. Crec que és important que la ciutadania conegui quin és el funcionament intern de l’Ajuntament. Encara que no ho sembli, hi ha molts mecanismes per controlar la gestió, una altra cosa és que els polítics fem bé la nostra feina. I això què signifi ca? Doncs actuar amb transparència, ètica, coherencia i honestedat. Som aquí, polítics i treballadors, per estar al servei de la ciutadania.

Malgrat la seva inexperiencia política, vostè tenia prou coneixement de l’Àrea Social ja que durant anys ha estat activista en defensa dels discapacitats.

Així és. I vull aprofi tar per remarcar l’àmplia xarxa de voluntaris que hi ha al municipi fent una tasca encomiable. Precisament, fruit de la meva experiència, per a mi és molt satisfactori poder ajudar les persones amb problemes que vénen a l’Ajuntament. Això és el que més agrada d’aquesta feina, estar al servei de la gent. Jo no vull estar tancada en un despatx, sinó en contacte amb la ciutadania. És important rebre els seus ímputs; els polítics no hem de perdre aquesta perspectiva i hem de ser accessibles.

Hi ha prou recursos per fer front a totes les demandes socials que arriben al consistori?

Les urgències socials més greus les tenim cobertes, però no la resta. Tant de bo poguéssim donar solució a totes les demandes que ens arriben! Aquí el problema

rau en què l’Estat i la Generalitat no s’estan fent càrrec d’allò que els pertoca i això obliga l’Ajuntament a assumir moltes despeses com ara les beques de menjador que el Consell Comarcal no cobreix, o la posada en funcionament d’un servei nou com és el menjador social per a alumnes de secundària, que acabem de posar en marxa amb el suport de la Caixa. Altres mesures que hem adoptat a càrrec del consistori han estat ampliar la renda mínima per accedir a les beques de l’escola bressol o al servei de teleassistència per a la gent gran.

No es veuen, doncs, els brots verds dels què parla el govern central?

Ni de lluny. Contràriament, les demandes d’ajut han augmentat. És cert que potser l’atur ha baixat però les contractacions són precàries i eventuals i, de retruc, les rendes familiars, cada cop més baixes. El que hem d’aconseguir és recuperar els drets socials que teníem abans de la reforma laboral.

L’Àrea Social és la única que no serà sotmesa a cap auditoria. Per què?

Primer de tot ha de quedar clar que fer auditories té un cost, però malgrat tot, creiem que cal fer-les perquè la ciutadania sàpiga en quina situació es troba

l’Ajuntament. A l’Àrea Social no la farem perquè és un àmbit bàsicament assistencial on no hi ha lloc per a l’especulació.

Cara als propers pressupostos, l’Àrea Social continuarà sent la que tingui més recursos?

Per a aquest govern l’atenció social és prioritària i així es reflectirà en el pressupost, tot i que encara està en procés de discussió. Precisament el Pla d’Actuació Municipal (PAM) que aviat presentarem va en la línia d’optimitzar els serveis i de millorar la qualitat de vida al municipi.

I quin paper ha de tenir la ciutadania?

Actiu i compromès, per això articularem els mecanismes de participació que calgui. Que la gent s’impliqui és fonamental; no només hem de delegar el vot cada quatre anys. La ciutat és de tots i ens hem d’involucrar tant en les decisions que es prenen des de l’Ajuntament com en la seva cura. No pot ser que gastem milers d’euros anuals en netejar els carrers i en recollir mobles que la gent abandona! Hem de promoure una consciència més cívica.

Vostè, a més de presidir l’Àrea Social, també és regidora de Promoció Econòmica. Quins objectius s’hi ha fi xat?

Promoure i posar en valor el servei d’atenció als aturats, fer que estigui en un lloc més accessible i treballar per la inclusió de les persones amb discapacitats. Com a Ajuntament hem de donar exemple i això ho tindrem en compte en els propers plans d’ocupació.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s